В последните години розовите кристали на хималайската сол превзеха магазините и кухните по целия свят. Всички солим с розовите кристали, палим свещи в свещници от сол, влизаме да дишаме дълбоко в солни стаи и купуваме ли, купуваме едра и дребна хималайска сол със силната вяра, че е по-добра от обикновената трапезна сол.
И сме прави. Силно преработената трапезна сол е само това – сол. Натриев хлорид. Има и малко анти-слепващ агент, йод и това е.
Докато хималайската е ехеее, пълна с минерали. Някой ги е преброил, изкарал ги е 84. Най-популярните са желязо, калций, магнезий и калий.
Само дето хималайската сол я добиват, познахте, в Хималаите, а те са доооста, доста далече оттук. На 7 000 км, ако пътувате по суша.
Е, представете си значи какво пътуване пътува тази толкова полезна сол от другия край на света, през колко ръце минава и какво друсане се подрусва в самолети, кораби и кервани (добре де, без керваните, но е романтично човек да си представя такива неща).
А само на един хвърлей оттук, хм, продължават художествените метафори, може би е време да спрем с четенето на 1001 нощ, та само на един хвърлей оттук – на брега на Черно море, произвеждаме чудна и дивна морска сол, която е не само за готвене, но и за лечение.
Морска сол за готвене от Атанасовското езеро, Бургас
Бургаската морска сол се добива от Атанасовското езеро, което се намира в непосредствена близост до град Бургас. Това е свръхсолена лагуна, която е част от Бургаските езера.
Процесът на добив е вековен и се основава на естественото изпаряване на морската вода под въздействието на слънцето и вятъра. Водата от Черно море се изпомпва в плитки басейни, където слънцето постепенно я изпарява, повишавайки концентрацията на сол, докато не се образуват кристали.
Бургаската сол е чиста, нерафинирана морска сол. Нейният състав е богат на ценни минерали, които са част от морската вода, като:
Натриев хлорид: Основната съставка, която придава соления вкус.
Магнезий: Важен за мускулната и нервната система.
Калций: Необходим за здрави кости.
Калий: Подпомага регулирането на кръвното налягане.
Тя има по-наситен, класически солен вкус, което я прави идеална за подправяне на храната. Оглеждайте се за такава опаковка например:

Как се готви с морска сол, като е на толкова едри кристали?
Все още рядко се намират готови мелнички с черноморска сол, за разлизка от такива с хималайска, но нали затова продават отделно такива уредчета.
Можете да си вземете олд-скул и да въртите малка дръжчица или да изберете съвременни, електрически, които вършат цялата работа по соленето вместо вас.

Кликнете тук да разгледате варианти на мелнички за сол >>>
Топ готвачите казват, че посолено по този начин, ястието е по-вкусно. А готвещият се чувства като топ готвач ;)
Още за бургаските солници разказва репортерът Живко Константинов тук >>>
Морска сол за здраве и красота – от Поморие
Здравните предимства на поморийската сол са добре познати и се използват от векове, особено под формата на луга – концентриран разтвор на соли от Поморийското езеро.
Балнеолечение: Лугата се използва за компреси и вани, които имат силно противовъзпалително и антибактериално действие. Особено ефективна е при болки в мускулите и ставите, ревматизъм, дискова херния и разширени вени.

Кожни заболявания: Помага при псориазис, акне и гъбични инфекции, благодарение на богатия си състав от минерали.
Устна хигиена: Разредена луга се използва за гаргара, която помага при възпаления на венците, пародонтоза и афти, като нормализира киселинно-алкалния баланс в устата.
Ето и няколко лесни рецепти за домашни средства за здраве и красота с поморийска сол, които можете да приготвите сами.
Солена вода за гаргара (жабурене)
Това е едно от най-старите и ефикасни домашни средства за облекчаване на болки в гърлото и възпаления на устната кухина. Рецепта:
- 1 чаена лъжичка поморийска сол
- 250 мл хладка вода (преварена)
Начин на приготвяне и употреба: Разтворете солта във водата, докато се разтопи напълно. Използвайте сместа за гаргара няколко пъти на ден. Солената вода има антисептично действие, което помага за унищожаването на бактериите и намалява отока.
Солен спрей за нос
Ефективен метод за прочистване на носните кухини при хрема, синузит и алергии. Рецепта:
- 1/2 чаена лъжичка поморийска сол
- 250 мл преварена и изстинала вода
Начин на приготвяне и употреба: Разтворете солта във водата. Изсипете сместа в шишенце със спрей помпа (можете да използвате празно шишенце от назален спрей, което сте измили добре). Пръскайте по 1-2 пъти във всяка ноздра, като вдишвате леко. Соленият спрей овлажнява лигавицата и помага за изхвърлянето на секретите.
Ексфолиант за тяло
Този скраб почиства кожата в дълбочина, премахва мъртвите клетки и я прави мека и сияйна. Рецепта:
- 1/2 чаена чаша поморийска сол (по-едра)
- 1/2 чаена чаша зехтин, кокосово или бадемово масло
- 5-10 капки етерично масло по избор (например лавандула, лимон или чаено дърво)
Начин на приготвяне и употреба: Смесете всички съставки в буркан и разбъркайте добре. Нанесете скраба върху влажна кожа с нежни масажиращи движения. Оставете да подейства няколко минути, след което изплакнете обилно с вода. Не използвайте върху лицето.
Топла солена вана
Идеална за релаксация и облекчаване на мускулни болки и напрежение. Рецепта:
- 1-2 чаши поморийска сол
- 10-20 капки етерично масло (по желание)
Начин на приготвяне и употреба: Напълнете ваната с топла вода и добавете солта. Ако използвате етерични масла, разтворете ги предварително в малко базово масло (зехтин или бадемово масло), за да се разпръснат по-добре във водата. Потопете се във ваната за 15-20 минути. Топлата вода и минералите в солта ще отпуснат мускулите и ще помогнат на тялото да се детоксикира.
Преди да използвате тези рецепти, уверете се, че нямате алергии към някоя от съставките. За най-добри резултати използвайте чиста, нерафинирана поморийска сол.
Единственото, което няма поморийската сол и продуктите с нея, е силна рекламна кампания. Затова и ние толкова малко знаем за ползите от нашите си природни продукти.
Но пък ако сте стигнали до тази част на статията, значи ви е било интересно и любопитно да разберете дали нашата българска морска сол е по-добра от хималайската.
Е, по-добра е :)
