Диана Костова е организатор на събитието Re:Shape, посветено на здравослновното ни отношение към храната.
В няколко тематични блока специалисти от различни сфери ще говорят за различните гледни точки към храненето.
Защо тази тема е важна и защо Estrella.bg реши да стане медиен партньор:
Защото храната ни носи жизнената енергия. Роденото от слънцето и земята се превръща в енергия за нас чрез храната, готвенето и споделянето на трапезата с близките.
Понякога обаче храната може да е отрова. Да е наказание, награда, заместител. И тогава започват проблемите. Подобни са и мотивите на организаторката на събитието Диана Костова, с която ви срещаме точно сега:
Диана, здравей! Какво ще ни се случи на 17 май?
Здравей, Велина. На 17 май ще се проведе първото събитие на RE-Shape – Храната в наша полза.
Това е целодневно събитие, което има за цел да разгледа храната като ключ към физическото и емоционално здраве, комбинирайки наука и практически решения.
Водещи експерти в областта ще споделят своите виждания в нов, динамичен и ангажиращ формат.
А защо ти и защо това събитие?
Като човек минал през различни форми на хранителни нарушения, вярвам, че има нужда от подобни инициативи, които да дават гласност на теми.
Как го съчетаваш с “официалната” си работа?
От понеделник до петък през деня съм Head of learning, development and motivation в Kaufland, a в останалото време – организатор на събитието ;)
Какво казаха приятелките ти, когато им сподели идеята си?
Подкрепят ме. Но то не е нещо изненадващо. Аз водя лекции на тема хранене, просто реших да сменя формата и да направя по-обхватна инициатива.
А лесно ли убеди лекторите да се включат?
Да, всички поканени откликнаха веднага. Наистина съм щастлива за това. Презентации ще имат Инес Субашка, Георги Ненов от “Свръх човека”, основателката на Vanilla Kitchen Ваня Иванова, здравеният психолог Михаела Белорешка, а за останалите можете да прочетете дикретно в сайта в секция Лектори.
Защо, според теб, връзката между храната и жените е все с етикет “сложно е”?
Защото всички ние искаме да изглеждаме добре, правим диети и експерименти. Многo често гладуваме и оттам започва този порочен цикъл.
Има ли лесен начин да разграничим емоционалния от истинския глад?
Да, има. Емоционалният глад е рязък, често за конкретна храна – сладка и/или мазна и неутолим.
Кой е пътят към “идеална” (нарочно е в кавички) фигура? Да броим калории, да махнем хляба, да се откажем от шоколада?
Пътят за всеки е различен, но за да е дългосрочна добрата форма не трябва да има амплитуди / крайности.
Кога коментарите за фигурата са от загриженост и кога се превръщат в тормоз?
Тук зависи от конкретния пример. Но се радвам, че представите за идеална женска фигура могат да варират все повече.
А какво ще се случи СЛЕД 17 май в контекста на Re:Shape?
Очаквайте!