Оранжево вино. Как ви звучи? Като вино от глухарчета, като тосканска усмивка, или като летен коктейл?
Ако и вие чувате за първи път за оранжево вино и не сте много сигурни какво е, имаме две добри новини. За онези, които са по-навътре във винопроизводството, добрата новина ще е само една ;)
Първа добра новина: Оранжевото вино е хубаво и го правим и в България
Оранжевото вино (или кехлибарено вино) е вино, направено от бяло грозде по специална технология, обясняват търпеливо от Вила Мелник.
Ключът е в ципите на бялото грозде. Докато белите вина се правят като ципите на гроздето се отделят от гроздовия сок, който ферментира самостоятелно, за да се превърне във вино, то при оранжевите вина ципите на бялото грозде се оставят да мацерират и ферментират заедно с гроздовия сок.
От ципите идва по-наситеният цвят (жълто, охра, оранжево), вкус и аромат на оранжевото вино. В ципите се съдържат и танини, които придават характерния му вкус.

Може да се каже, че това е бяло вино, направено по технологията на червеното вино.
Няколко български изби правят оранжево вино, четем в публикация на Apollowine по темата:
В България няколко производители имат в асортимента си оранжево вино, като Росиди, Вила Мелник, Изба Марян, Боровица и Виа Винера от Карабунар.
Втора добра новина: Оранжево вино 2022 на Вила Мелник получи бронзов медал
Оранжево вино 2022 на Вила Мелник получи бронзов медал на Sommelier Wine Awards – престижен конкурс във Великобритания, където вината се оценяват от водещи сомелиери, ресторантьори и търговци на вино.
С каква храна се съчетава оранжевото вино?
Оранжевото вино се съчетава отлично със:
- Салати с ядки
- Мазна риба
- Пиле
- Филе
- Крехки меса
- Суши
- Кореноплодни (тикви, моркови, пащърнак)
- Екзотични и леко пикантни ястия (включително азиатска кухня)
- Масло с трюфел
- Екзотични подправки (например куркума)
Температура на сервиране: 10-12°C
Ето какво казва за оранжевото вино на Вила Мелник един от членовете на журито:
„Ароматен нос с портокалова кора и прасковена ципа, преминаващ към свеж вкус с нотки на джинджифил и бял пипер.“ – Винченцо Арнезе, Raffles Hotel at the OWO, Sommelier Wine Awards 2025