Хранителният терапевт Михаела Белорешка: Храненето е любов към себе си

Виж още

Мъжът ти оплешивява? Ето какви варианти за действие имате

Оплешивяването при мъжете е тема, за която избягваме да...

Вписваш се или пренаписваш? Старите закони за модерните жени-войни

Когато кажем „самурай“, повечето хора си представят мъж –...

Какво да сготвя за вечеря (реален списък)

"Какво да сготвя за вечеря?“, ги питам, те ми...

Знаете ли, че Джурасик парк не се казваше така преди?

Филмите за Джурасик парк са вече 7 на брой....

По свой размер ли живееш?

Удобно ли ти е в живота ти? Събуждаш ли...

Сподели

Михаела Белорешка е здравен психолог, хранителен терапевт и творец. През последните 10 години се посвещава на темите свързани с хранене, здраве и грижа за себе си, за да помага на хората да опознават тялото си и да се осмелят да направят промяна в храненето си и живота си към по-добро. 

Срещаме ви с нея, макар и виртуално, защото тя е един от лекторите на събитието за хранене Re:Shape, на което Estrella.bg е медиен партньор. 

Избрахме точно Михаела Белорешка сред всички лектори, защото ни допадна холистичния и спокоен начин, по който ни приканва да се отнасяме към храната. Без крайности, без мода.

Каква е вашата основна философия за здравословно хранене? Кои са според вас най-важните принципи, които хората трябва да следват?

Философията ми за здравословно хранене се базира на ценностите, които следвам в начина си на живот, а именно – свобода, гъвкавост, устойчивост, удоволствие, емпатия.

Ако хората се замислят за по-дълбоките причини и ценности, на база на които правят изборите в живота си, ще разберат много не само за хранителните си навици, но и за себе си. И това осъзнаване може да ги изненада и провокира за промяна.

Каква е ролята на баланса и умереността в храненето според вас? 

Ключова. Живеем в среда, която не е особено подкрепяща здравословните навици и от нас се изискват допълнителни усилия, за да поддържаме пълноценно хранене. В същото време, ние сме социални същества и се влияем от множество психо-социални и културни фактори.

Така че да можем да бъдем гъвкави, умерени и осъзнати за себе си и целите си, но едновременно и за контекста, в който живеем, е от ключово значение доколко устойчиви и пълноценни ще бъдат хранителните ни навици.

Как хората могат да постигнат това на практика в пълни със задачи дни?

Когато осъзнаят всички начини, по които храненето влияе на психичното и физическо здраве и пожелаят да живеят по-добре  – тоест чрез образование и любов към себе си. Когато го поставят като приоритет. В крайна сметка на всички ни е нужно да се храним поне по 3 пъти на ден – изборът е наш каква инвестиция правим – в здравето си или не.

Какво ви мотивира да се занимавате с хранене и каква е вашата цел в работата си с хората?

Целта на работата ми е да овластя хората чрез качествено образование за храната и да ги вдъхновя за дългосрочна и устойчива промяна, съобразена с тяхната лична връзка с храната. 

Да се чувстват свободни, уверени и спокойни в храненето си.

Мотивацията ми извира от това да служа и да виждам промяната в живота на хората. Ако съм помогнала да променят поне една малка част от храненето си към добро, целта ми е изпълнена.

Как да се справим с противоречивата информация за храненето, която често залива медиите и социалните мрежи? Как съветвате хората да се ориентират?

Много наболяла и важна тема. Медийното пространство е залято от (мис)информация за храненето, която в много случаи дори бих определила като вредна. Поради краткия формат на съдържание, който се налага, често сведенията са извадени от контекст, представени тенденциозно или пък без никакви научни доказателства.

Препоръката ми е хората да бъдат критични, да проверяват източниците, които следват и да бъдат скептични към крайни, категорични и черно-бели послания.

Има ли храни или хранителни групи, които според вас често биват демонизирани или неоснователно възхвалявани?

През последните 50 години почти всяка хранителна група мина и през двата полюса, това трябва добре да ви говори колко объркващи послания се изредиха и настаниха в главите на обществото. 

Бих казала, че е време най-накрая да спрем да се фокусираме върху отделните групи и да насаждаме черно-бяло мислене за храната, а да се насочим към изграждане и поддържане на цялостен режим на хранене, основан на естествена, сезонна, богата на хранителни вещества храна. 

Какви са вашите основни препоръки за хората, които искат да се хранят по-здравословно, но не знаят откъде да започнат?

Избирайте истинска, минимално преработена храна. Бъдете любопитни и отворени и започнете с любимите си храни. Предизвиквайте се с малки крачки. Също така, ако ви трябва повече подкрепа, намерете човек, които ще ви помогне да изградите дългосрочни и устойчиви навици и ще ви даде функционално знание за храната, което ще ви служи цял живот, вместо краткосрочни решения.

Как хората могат да се справят с изкушенията за нездравословна храна, особено когато са под стрес или имат емоционални нужди?

С осъзнаване. Емоционалното хранене говори за незадоволени емоционални потребности и когато погледнем какво се крие отдолу, разбираме за какво всъщност сме гладни – за близост, топлина, удоволствие, почивка или отпускане. Когато достигнем до истинската ни потребност, вече имаме избор как да я посрещнем – храната е един начин, но с доста мимолетен резултат. 

Каква е ролята на готвенето у дома за здравословното хранене? 

Огромна! Това е причината голяма част от работата ми чрез кулинарните класове да насочена към култивиране на умения за приготвяне на домашна храна. Тя има толкова много ползи – създаване на положителна връзка с храната, изграждане на дългосрочно здравно поведение с пряко влияние върху психо-емоционалното и физическо здраве чрез контролиране качеството на съставките и използването му за разтоварване, почивка и поддържане на здравословни взаимоотношения в семейството. Ползите са многобройни и засягат всички сфери на здравето.

Какви съвети бихте дали на хора с ограничени финансови възможности, които искат да се хранят здравословно?

Хранете се сезонно, с прости местни продукти, които има на всеки пазар и не се увличайте по тенденции ;-) 

Каква е ролята на консултацията със специалист по хранене и кога бихте препоръчали на хората да потърсят такава помощ?

Мисля, че всеки има нужда от базово образование за ролята на храната за здравето – психично и физическо. В последните 30 години вече имаме достатъчно качествени научни открития, на които да стъпим като общество. За съжаление в сегашната среда и система, никой не ни учи как да се храним и често се сещаме, когато вече се явило здравословно предизвикателство. Така, че бих казала всеки човек има нужда от образование по тази тема. 

Как виждате бъдещето на храненето? Има ли нови технологии или научни открития, които ще променят начина, по който се храним?

Възможно е, светът е непредсказуем и технологиите се развиват експоненциално. Това, което остава сравнително непроменено обаче, е нашата биология, която продължава да има същите нужди като преди 100-200 години. 

Така че в този смисъл, не виждам потенциал за голям пробив в тази сфера. Разбира се, сферата с най-голям потенциал е персонализираното хранене и вече има интересни клинични изпитвания като zoe health study

Подобни проекти помагат да опознаем спецификите на своето тяло и да изградим режим, който в най-голяма степен съответства на неговите индивидуални нужди с цел дългосрочна превенция.

Имате ли любими бързи и здравословни рецепти, които бихте споделили?

На сайта ми е пълно с рецепти, заповядайте да разгледате и да си изберете 🙂

https://mihaelabeloreshka.com/

Диана Костова от Re:Shape: Идеалната фигура става все по-широко понятие